Magyar borokkal kínálják a G20-as csúcstalálkozó résztvevőit

Villányból, Tokajból, Egerből és a Somlóról származó magyar borokat is felvettek a G20 tárgyalások utáni rendezvényeinek ittallapjára. A szentpétervári találkozó résztvevői ezek mellett tradicionális magyar ételeket is megkóstolhatnak.

Alig fértek el az operatőrök és a fotósok, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök a Szentpétervárra érkező vendégeket fogadta. Ebben a két napban az egész világ a G20-as csúcstalálkozóra figyel. A tárgyalások után kóstolhatják meg a magyar borokat, köztük a villányi Wunderlich pincészet egyik italát is a világ legbefolyásosabb emberei.


A Wunderlich pincészet évente több százezer palackot szállít külföldre. Azt mondják, az oroszoknak fontos, hogy magas alkoholtartalmú, sötét színű bort igyanak. A mostani csúcsra is ilyet szállítottak.


Szabó Kata Veronika borász hangsúlyozta, nagyon jó érzés, hogy megjelenhettek a G20-on. Hozzátette: három-négy évvel ezelőtt ők voltak az elsők, akik Villányból a keleti piac felé nyitottak, és most úgy néz ki, valóban kedvelik ezen a piacon a mi borukat.


A villányi mellett a tokaji, egri és a somlói borvidék egy-egy terméke is felkerült az itallapra, ezek mellett tradicionális magyar ételeket is megkóstolhatnak a szentpétervári csúcs magas rangú vendégei. Az menüsor összeállításán közel egy évig dolgoztak a Vlagyimir Putyin által megbízott szakértők.


Kiss Szilárd, a moszkvai magyar nagykövetség mezőgazdasági attaséja elmondta, az orosz partnerek egy évig folyamatosan ellenőriztek mindent, kóstolták a magyar termékeket. Fél év jöttek Moszkvából a kormányőrség és az elnök adminisztrációs emberei még egy tesztre, „és tulajdonképpen sikerült minden" – fogalmazott a diplomata.


A hírek szerint maga Vlagyimir Putyin is kedveli a magyar borokat, tavaly ezért egyebek mellett egy tokajival is köszöntötték az államfőt, születésnapja alkalmából.

Forrás: M1, Híradó | 2013. szeptember 06. péntek 06:39 |
 

Kijelentem, hogy elmúltam 18 éves. Belépés.
I am of legal drinking age. Enter.